Milyen kortól lehet a gyereknek fülbevalója?

A szülői vélemények régóta megosztottak abban a kérdésben, hogy egy újszülött csecsemő kapjon-e már fülbevalót, vagy sem. Egyrészt azért bonyolult a kérdés, mert egy újszülött még nem tudja értékelni a fülbevalót. Másrészt viszont azért, mert később ő maga döntheti el azt, hogy mikor, valamint milyen fülbevalót szeretne magán viselni. Azonban a fül kilyukasztása akármelyik életkorban is hajtják végre, az nem okoz majd nagy fájdalmat a kisgyermeknek, szinte csak olyan mértékű a fájdalom, mint egy apró tűszúrás.
A fülbevalók típusai
Fülbevalónak csak kizárólag azok az ékszereket hívhatóak, amelyek a fülcimpára helyezhetőek, mivel azok az ékszerek, amelyek a fül más területeire helyezhetőek, azokat már piercingnek nevezzük. A fülbevalóknak két fő típusát különböztetjük meg:
A fülcimpán átszúrt lyukon át befűzhető fülbevalók: ezeket ajánljuk mindenképpen a csecsemőknek, illetve a kisgyermekeknek első fülbevalóként, mivel annak a veszélye, hogy beleakadnak valamibe, vagy kiesnek a gyerekek füléből ezeknél sokkal kisebb. Lehetőség szerint kerüljük el a kisgyermekkorban a lógós fülbevalók használatát, mivel azon kívül, hogy még túl felnőttes, a hosszából kifolyólag még akár balesetveszélyes is lehet, mert könnyen kiszakadhat a fülcimpából, ha véletlenül beleakad valahová. Legtöbb esetben a fülbevalók az anyagukat tekintve nemesfémből készülnek, azonban leginkább bevonatos orvosi fémet használnak kezdő fülbevalóként a belövés elvégzésénél. A fülbevalók helyükön történő maradását a különféle zárszerkezetek biztosítják, mivel megtalálhatóak a hagyományos kapcsos/patentos fülbevalók, a karika fülbevalók, a bedugós/stiftes fülbevalók, a csavaros vagy a ráhúzós zárás fülbevalók, illetve a franciakapcsos fülbevalók.
A fülcimpára rácsíptethető fülbevalók, azaz a klipszek: ezeket, a fülbevalókat már mikor már oda tud a gyermek figyelni rá ajánlatos csak viselni, ami leginkább a tini kortól valósítható meg.

Lenyűgöző fülbevaló virág motívummal

A fülbevalókat eleinte a hölgyek kezdték el viselni több száz évvel ezelőtt. A tudósok elmondása szerint először törzsi szertartások keretein belül, azokban az időkben még persze nem voltak nemesfém megmunkálásúak, leggyakrabban fából, kőből és csontból faragták őket. Viszont a Dél-Amerikai törzsekben a férfiak is előszeretettel viseltek ékszereket, többek között például fülbevalókat és fültágítókat is. Vannak olyan törzsek melynek tagjai, még a mai napig is rivalizálnak, hogy melyikük képes nagyobbra tágítani fülében a karikát. Lehetséges, hogy ezek voltak a mai karikás fülbevalók elődei.
Viszont azokat napjainkban nem a fül belsejébe, hanem inkább legtöbbször beszúrós vagy csüngős jelleggel illesztenek a fülhöz. A nőknél a köves csüngős fülbevalók nagyon közkedveltek Amerikában a nyolcvanas évek közepén kezdettél terjedni és divatba jönni a beszúrós jellegű fülbevaló viselése még a férfiak köreiben is, és szinte az egész világon elterjedt ez a fajta, viselési mód. A nemesfémből készült függők ezelőtt jó néhány évvel korábban léptek be a divatba. Az ékszer világában már akkor is előnyben részesítették az ezüst fülbevalók készítését, éppen azért mert az ezüstnek rendkívül jó a megmunkálhatósága. Az ékszerészek nagyon gyakran hoznak létre köves és kő nélküli nemesfém fülbevalókat. Az előbb említetnél, gyakran raknak be cirkónia követ, de megesik, hogy féldrágakövekkel is díszítik, mint például a markazit, opál, de előfordul a drágaköves díszítés is. Van úgy, ma már elég gyakran, hogy a fülbevalók egyedi elnevezést kapnak, hogy ezekből megtudjunk párat, leírunk néhány példát. Nagyon különleges méretű. Aranyszínű plasztik fülklipsz, ami apró hegyikristályokkal ékesített gömbökből, és kis méretű, színes alakokból tevődik össze. Ezt az egészet finom lánc tartja össze. Áttört, fülklipsz, fazettás, világos színnel rendelkező cirkónia kövekkel ékesített aranyozott ezüstperembe helyezve. Levélmintájú arany fülbevaló, gyémántokkal valamint halvány rózsaszín korallokkal díszítve a kompozícióhoz egymástól eltérő nagyságú fekete gyöngyökkel kombinálva.
A legnagyobb sztárok a gigafülbevalókban bíznak
Az egyik legfontosabb kiegészítőtrend a szezonban a méretes fülbevalóké volt. Azonban ezen a trenden belül igazából semmilyen szabály nincs, egyszerűen csak a méret a lényeg, valamint a stílus viszont az eklektikus: például Nelly Furtadó fülbevalója egy vállig érő, köves darab, Geri Halliwell fülében egy óriási karika díszeleg, Jennifer Lopez pedig egy láncos változatban tündököl lelógó fülbevalókat visel.

A gyönyörű tollas fülbevalók

A tavalyi évben ezek a különleges darabok felbukkantak egy igen népszerű német tehetségkutató műsorban. Azóta viszont a tollas fülbevalók, mint kiegészítők már hazánkba is eljutottak. Rengeteg ember meg is csodáljuk őket, viszont, ha már a viselésük kerül szóba, akkor viszont már elgondolkoznak rajta. Azonban még olyan hazai sztárok is előszeretettel viselik ezeket, a furcsa fülbevalókat, mint Tóth Gabi, akin szinte rendszeresen feltűnik egy ilyen ékszer. Érdekes tény már napjainkban, hogy már rengeteg stílus áll az emberek rendelkezésére a tollas kiegészítőkből is. Ennek megfelelően az elegánstól, az állatmintásig terjedő választékban szinte mindenki megtalálhatja a magának megfelelőt. Megtalálhatóak közöttük nagyobb és kisebb, hosszabb és rövidebb méretben lévő fülbevalók is. A feltűnő darabok választását mindenképpen csak a hosszú hajúaknak ajánlott, hiszen a nagy hajtömegben azok sokkal jobban látszanak. A rövid hajúak esetében viszont szinte bármelyik fülbevaló tökéletesen mutat. A neon színek ennél a stílusnál is divatosnak mondhatóak, mivel az egyszerű fekete, a leopárd, valamint a páva minták közül lehet válogatni. A bátrabbak egy felemás darabot is felvehetnek akár, ahol az egyik fülben csak egy pötty, viszont a másikban már egy hosszú toll lóg. Ezzel a stílussal bárki lehet akár extrém, de akár visszafogott is.

Emma Watson és az első igazi fülbevalói

Hermione Granger, az enyhén stréber lány alakját Emma Watson a nyolc Harry Potter filmben keltette életre, viszont a szerep jóvoltából nem lyukaszthatta ki füleit a színésznő, mivel ez már nem illett volna a karakterhez a Warner Bros szerint. Mivel a Warner Bros attól, hogy az egyik forgatáson Emma kilyukasztott fülekkel jelenik meg annyira rettegett, hogy még a szerződésbe is belefoglalták ennek tilalmát. Azonban ezeknek, az időknek már végük és a füleiről a színésznő maga dönthet, így Emma Watson végre kilyukasztatta a fülcimpáit. Az OK Magazine-nak Emma Watson a következőket nyilatkozta: „Végre kilyukasztottam a fülcimpáimat. Amikor még a Harry Potter-t forgattuk nem engedték, ezért sosem használhattam ezt a csodálatos kiegészítőt.” Viszont annak ellenére, hogy bár már senki nem mondhatja meg neki azt, hogy mikor mit hordhat, és mit nem, nagyon valószínű, hogy olyan fülbevalókkal sosem fog feltűnni, mint például amilyeneket Beyoncé visel. Ugyanis Emma Watson elmondta azt is, hogy: „A visszafogottan szeretem, mert azokban érzem magamat jól. Egy fekete farmer, fekete lapos cipő és egy kék pulóver. Csak ne legyen túl kirívó!”