A füllyukasztás

Szüleink gyerekkorában, de talán még a mi gyerekkorunkban is, többnyire a gyerekorvos, a védőnő vagy még a kórházi tartózkodás során valamelyik csecsemős nővér végezte el a füllyukasztást átszúrásos módszerrel, egy hagyományos tű használatával.
A beavatkozás során, mely egyszerű, valamint kevés szövődménnyel jár, egy speciális steril tű segítségével kiszúrják a fülbevaló helyét. A folyamat nem túl fájdalmas, valamint az okozott sérülés is hamar begyógyul.

A fülbelövés

Napjainkban már többnyire belövő pisztolyt alkalmaznak a fülbelövéshez a csecsemős nővérek is, viszont a kozmetikusok kizárólag azzal dolgoznak. A gyerekek fülébe külön erre a célra megvásárolt steril fülbevalókat helyeznek bele ennek a módszernek az alkalmazásával. Viszont az általa, vagy a szülők által már korábban megvásárolt fülbevalókat hordani csak később, olyan pár hét elteltével fogja tudni. Ugyanis kissé roncsolja a szövetet a pisztoly a lyuk környékén, ezért általában fülbevaló ezzel a módszerrel csak a cimpára helyezhető. Optimális esetben az úgynevezett „kezdő” fülbevaló mindig jó minőségű, rozsdamentes acélból, azaz orvosi fémből készül el. Erre a célra kizárólag aranyozott fülbevaló használható az Európai Unió előírásainak megfelelően, valamint nem használható acél orvosi fülbevaló, mivel a rozsdamentes acél nehezen aranyozható. Ezért a gyártók általában egy köztes réz-, vagy nikkelréteget visznek fel a fülbevalóra, amely viszont akár gennyesedést, vagy akár még allergiás bőrreakciókat is kiválthat a viselőjüknél.
Az egyszer használatos eszközök alkalmazásával a sterilitást a fülbelövés végrehajtása esetén is meg lehet oldani. Azonban ezt a tényt ajánlatos rákérdezéssel is leellenőrizni. Azonban egyes orvosok által felállított vélemény alapján nem sterilizálhatók tökéletesen a belövő pisztolyok régebbi típusai, ebből kifolyólag terjeszthetnek akár Hepatitis A, B, C, valamint AIDS vírust is. Ezért szerintük javasolt, hogy a fülbelövést csak kizárólag képesített, valamint szaktudással rendelkező személlyel végeztessék el.

A fülbelövések, vagy a füllyukasztások után elvégzendő sebkezelés

Fontos, hogy a fülcimpát elöl és hátul egyaránt naponta, fertőtlenítő folyadékkal akár több alkalommal is mossuk le, valamint többször mozgassuk meg naponta, a fülbevalót csavargassuk meg kicsit, hogy a lyuk véletlenül se hegesen gyógyuljon be. Legalább két héten keresztül a fülbevalót folyamatosan a fülben kell tartani, mivel még könnyen összeforrhat ebben az időszakban a frissen kialakított lyuk.